Tel: +316.247.37.961 KVK: 70675783

Kappeijne van de Coppellolaan 5
Loenen aan de Vecht

©2018 by Marcel Burger

 
 
  • burgermr

Van balansrisico’s managen naar Crypto Asset Management — Deel 3

Inmiddels ben ik zo ongeveer 10 maanden onderweg en veel mensen zullen zich ongetwijfeld afvragen hoe het mij tot op heden vergaat. Nadat de crypto markt een hoogtepunt zag in Januari dit jaar, is het vervolgens een zeer beweeglijke rit omlaag geweest. De totale markt kapitalisatie zakte in elkaar van ca. 850 miljard naar ruim onder de 200 miljard. Iedereen werd weer even flink hard met beide benen op de grond gezet, nadat de nodige luchtkastelen met de grond gelijk zijn gemaakt. Wat heeft deze ontwikkeling betekend voor mijn business?


De interesse voor mijn online crypto research platform bleek ontzettend conjunctuurgevoelig te zijn. Naarmate de markt verslechterde droogde de interesse voor deze dienst langzaam op. Men zag namelijk het crypto vermogen slinken, terwijl de kosten voor mijn dienstverlening uitgedrukt in bitcoin op dat moment stegen. De koers van bitcoin slonk namelijk van een recordhoogte van bijna 20.000 USD naar een laagtepunt (voor 2018) van ca 5150 USD vandaag.. Op het moment dat je dan in USD een vast tarief hanteert voor de verschillende diensten, dan betekent dat een verhoging van de kosten uitgedrukt in bitcoin. Mijn dienstverlening gedijt dus goed bij een bull markt, maar tot op heden lijkt deze minder in trek te zijn tijdens een bear markt. Op dit moment dus geen beste markt voor mijn research platform.


Verder was ik blij verrast om eind mei al van start te kunnen gaan met de eerste crypto asset management klanten. Een prachtige verrassing omdat ik een dergelijke stap pas verwachtte te maken in 2019. Het duurde niet lang totdat ik besloot dat ik juist op deze dienstverlening wilde focussen naar de toekomst toe. In mijn optiek zou deze business de grootste kans van slagen hebben en daarnaast ook relatief beter te managen zijn. Het is echter wel zo dat je aardig wat vermogen onder beheer moet hebben om er zelf ook van te kunnen leven. Daar ligt op dit moment mijn grootste uitdaging.......opschaling! Vooralsnog gaat dat erg langzaam vooruit. Iedere nieuwe klant is er één, denk ik dan maar. Asset management is natuurlijk een breed begrip. Ik heb besloten om mijn dienstverlening met name te richten op het aanbieden van tailored portefeuille management en externe manager selectie (ofwel het selecteren van de betere fondsen in de markt om daar vervolgens als investeerder in te participeren). Die laatste zal met name interessant worden zodra crypto op institutioneel vlak ook doorbreekt in Nederland. Amerika loopt duidelijk voor op Nederland met de oprichting van Fidelity Digital Assets en het BAKKT initiatief van Intercontinental Exchange (ICE), maar ik verwacht dat ook in Nederland het niet heel lang meer zal duren voordat digital assets en tokenization hun weg ook in Nederland gaan vinden.


Omdat het momenteel dus niet heel goed loopt, heb ik besloten om tijdelijk contracting werkzaamheden te gaan verrichten. Idealiter bouw ik dan natuurlijk verder aan mijn digital asset CV, maar indien dat niet mogelijk is moet er voldoende werk zijn op het domein waar ik de afgelopen 10 jaar actief ben geweest. In het afgelopen jaar heb ik bij het bouwen van mijn eigen tooling ook kennis gemaakt met Python en Google Script om zo te kunnen werken met API's van de crypto exchanges. Die combinatie van kennis en vaardigheden lijkt mij een mooie skill set voor wat interessante klussen in het contracting domein. En in de tussentijd bouw ik natuurlijk gestaag verder aan mijn praktijk. Daar wil ik namelijk op zijn minst 5 jaar de tijd voor nemen.


Tenslotte hoop ik dat mijn volgende update er één is waarbij ik kan melden dat de conjunctuur is omgeslagen en mijn diensten gretig aftrek vinden en ik hoop natuurlijk dat al mijn updates jou hebben weten te inspireren om je te verdiepen in deze baanbrekende technologie. Follow me into the rabbit hole....To be continued.