Tel: +316.247.37.961 KVK: 70675783

Kappeijne van de Coppellolaan 5
Loenen aan de Vecht

©2018 by Marcel Burger

 
 
  • burgermr

Van balansrisico’s managen naar Crypto Asset Management — Deel 1

Toen ik net begon met werken bij Achmea Investment Managament, was ik nog een van die mannen zonder al te veel verplichtingen; net een paar maanden in een relatie, een eigen appartementje in het centrum van Utrecht en los van de familieverjaardagen geen echte verplichtingen. Mijn collega’s en vrienden met kinderen spraken over “het zorgeloze leventje” als het ging om mijn levenswijze. Van diezelfde collega’s en vrienden leerde ik dat er van de heilige drie-eenheid (huis, baan & kinderen) altijd maar maximaal twee elementen in een jaar mogen veranderen, om te voorkomen dat je niet ten ondergaat als gevolg van alle veranderingen. Niet dat veranderingen vervelend zijn, maar meestal gaan ze gepaard met het nodige (regel)werk en veroorzaken ze zodanig stress. Dat teveel stress niet goed is voor een mens, daar was ik al mee bekend. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ofwel, je zou verwachten dat ik de ongeschreven regels met betrekking tot de heilige drie-eenheid wel in acht zou nemen. Toch?


NOT. 2017 werd het jaar waarin we verhuisden, ons eerste kind mochten verwelkomen en we besloten dat ik voor mezelf zou beginnen. De week voor kerst diende ik mijn ontslag in en eind januari 2018 zei ik Achmea vaarwel. Tegen alle adviezen in kozen wij ervoor om al die verandering toch maar tegelijk te laten komen. Reacties op mijn aangekondigde vertrek liepen ook sterk uiteen. De reactie die mij het meeste bijbleef was deze: “Wow man, you take a lot of risk! I hope you have at least 7 figures aside.” Los van hoe groot ons vangnet is, zegt een dergelijke reactie erg veel over de persoon. Als je zo weinig vertrouwen hebt in je eigen kunnen, dat je denkt miljoenen achter de hand te moeten houden, dan is er iets goed mis met je zelfbeeld, of je hebt geen enkel realiteitsbesef. Anyway, alle veranderingen samen in een kort tijdsbestek doorvoeren is wellicht niet heel handig, maar ook dat is een kwestie van perceptie. Onze verhuizing stelde mij in staat om een van de vrije kamers te gebruiken als kantoor, meer thuis betekende meer tijd met de kleine en ik was als de dood voor het “had ik maar” gevoel. Er lag nu een kans die ik ten volle wilde benutten en ook al dacht ik in eerste instantie al te laat te zijn, diep van binnen voelde ik dat ik deze kans moest grijpen. Waarom overheerste dat gevoel en wat gaf de doorslag?


Zelden in je leven krijg je te maken met veranderingen die net zo disruptief van aard zijn als de opkomst van het internet. De opkomst van crypto assets is in mijn ogen een dergelijke verandering. Ik had al wel eens gehoord van bitcoin, maar dat altijd terzijde geschoven als gebakken lucht totdat ik mijzelf begin 2017 begon te verdiepen in de mogelijkheden die blockchain technologie te bieden zou kunnen hebben voor een asset manager als Achmea Investment Management. Al snel leerde ik over het bestaan van verschillende consortiums die zich allemaal bezig houden met ontwikkelen van ‘verbeterde blockchain technologie’ of op blockchain technologie gebaseerde toepassingen. Zo stuitte ik ook op de Ethereum alliance waardoor ik snel bekend raakte met zogeheten ‘smart contracts’; contracten die op basis van if-then-else constructies de overdracht van waarde tussen twee of meerdere partijen volledig geautomatiseerd kunnen regelen. Aangezien ik zelf gedurende mijn hele carriere altijd bezig ben geweest met het efficienter maken van processen met behulp van automatisering, was dit voor mij liefde op het eerste gezicht. In mijn verbeelding zag ik overal toepassingen ontstaan en kon ik denkbeeldig een groot deel van de workforce weg automatiseren.


Enorm getriggerd door de techniek begon ik steeds meer de berichtgeving over blockchain te volgen en daarmee ook alle berichtgeving over cryptocurrencies. Mijn nieuwsgierigheid naar het hoe en wat leidde ertoe dat ik eind april 2017 mijn eerste plukje bitcoin kocht en een mobiele wallet installeerde die meerdere currencies kon opslaan. Spelenderwijs leren door te doen. Trots als een pauw liet ik iedereen met een greintje belangstelling zien hoe het werkte. Ik wisselde heen en weer tussen Golem, ZCash, Ethereum, Litecoin en Bitcoin. Mijn interesse was gewekt en mijn enthousiasme geboren. Ik bedacht dat deze nieuwe technologie wel eens tot grote veranderingen zou kunnen leiden, maar dat het ook prive tot veranderingen zou leiden…..dat had ik niet bedacht. Wordt vervolgd...